Thursday, August 19, 2010

Cuka wain dalam masakan berbuka puasa!!

Masak bufet Ramadan guna cuka wain


GEORGE TOWN - Sebuah hotel terkemuka di negeri ini diserbu pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) pada Selasa lalu ekoran menggunakan bahan perasa beralkohol ke dalam sajian bufet Ramadan.

Hasil pemeriksaan Bahagian Pengurusan Halal JHEAIPP itu mendapati, hotel berkonsepkan hiburan yang terletak di tepi pantai itu telah menggunakan cuka wain selain gagal mempamerkan Sijil Halal Malaysia.

"Pihak pengurusan hotel terbabit diarah menghentikan promosi nama bufet Ramadan sehingga permohonan persijilan halal dikeluarkan," ujar Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pengurusan Halal JHEAIPP, Faizal Ibrahim ketika dihubungi semalam.

Pemeriksaan tersebut dilakukan dengan kerjasama Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPNDKK) negeri terhadap hotel-hotel yang menggunakan nama bufet Ramadan sebagai promosi berbuka puasa di negeri ini.

Faizal berkata, pihaknya bagaimanapun tidak mengambil tindakan terhadap premis berkenaan kerana JHEAIPP hanya membuat pengesahan mengenai persijilan halal serta pemeriksaan ke atas bahagian dapur selain menasihati pihak pengurusan hotel agar memohon sijil tersebut.

Namun, tindakan saman akan dikeluarkan oleh pihak PPNDKK negeri mengikut peraturan-peraturan berkaitan jabatan tersebut.

- KOSMO.

1 comment: